Ännu mer väntan i Assange-målet

Posted on: June 14, 2012 at 01:04
''De kommer nog att gå igenom detta mycket noga.''

På tisdagen lämnade Julian Assange in en ansökan till Högsta domstolen där han ber att få sin överklagan öppnad på nytt.

Något som innebär att det kan ta ytterligare flera veckor innan någonting nytt händer, tror tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem.

''Detta är en ansökan om att domen ska upphävas och överklagandet återupptas, med motiveringen att beslutet nåddes på ett sätt som inte argumenterades inför högsta domstolen, och klaganden gavs därför inte en rimlig möjlighet att yttra sig” skriver Assange i ansökan.

Han pekar i sin ansökan på felaktigheter i dombeslutet där det bland annat står att han är “åtalad i Sverige”, vilket han inte är.

Nu finns det tre möjligheter för den brittiska domstolen: Ignorera ansökan, be om skriftliga inlagor eller hålla en ny förhandling.

Tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem, som följt Assange-fallet, tror inte att domstolen kommer att ignorera ansökan, tvärtom kommer de noggrannt syna den och sedan fatta sitt beslut.

- I just det här fallet tror jag att Supreme Court är mycket angelägen om att det inte ska finnas några som helst felaktigheter i beslutet, så de kommer nog gå igenom detta ordentligt, säger han till Nyheter24.

Sven-Erik Alhem tror att åtminstone några veckor till kommer gå åt innan domstolen ger sitt svar.

- Åklagaren ska säga sitt, advokaterna ska säga sitt, det kommer ta ett tag.

Julian Assange har nu suttit i husarrest i 554 dagar.

Swedish
Blodigt val i Bangladesh

Valdagen kantades av oro och våld i Bangladesh. Över 200 vallokaler brandbombades och minst 18 personer dödades. De döda är mestadels oppositionsaktivister som har skjutits ihjäl...

Top News